Spring naar inhoud

Demontage Märklin Draaischijf-brug 7286

28 juni 2014

Demontage brug van de Märklin draaischijf 7286

De Märklin draaischijf kan wel eens dienst weigeren. Vaak is een slecht contact de oorzaak. De oplossing is relatief eenvoudig, namelijk het reinigen van de contacten van de brug. Hiervoor dient de brug in zijn geheel verwijderd worden om zo bij de contacten van de draaischijf en de onderzijde van de brug te komen.

Als eerste worden er een aantal randdelen van de draaischijf gedemonteerd. Dit gebeurt door met een schroevendraaier het nokje aan de binnenzijde van de schijf in te drukken en gelijktijdig het randdeel omhoog te tillen. Als de juiste randdelen zijn verwijderd kan de brug naar de ontstane openingen worden gedraaid. Dit draaien gebeurt met de hand door de hendel aan de onderzijde (ter hoogte van het huisje) naar links te bewegen en voorzichtig met de hand gelijktijdig de brug naar de bestemde plaats te draaien. Nu wordt het tandwiel ook zichtbaar die normaal in de randdelen aangrijpt.

De tweede stap is de metalen schroef midden op de brug los te draaien. Met deze schroef zijn de twee middelgeleider delen vast gezet. Deze twee geleiders kunnen nu met behulp van een kleine schroevendraaier omhoog worden gewipt (vanuit het midden) en weg worden genomen door ze vanuit de midden iets op te lichten en naar de buitenzijde te schuiven. Het plaatje wat in de midden om de schroefaansluiting zit en voor de stroomdoorgifte zorgt wordt ook verwijderd om te zorgen dat deze niet kwijt kan raken. De brug kan nu rechtstandig worden uitgenomen uit de draaischijf. Zichtbaar wordt nu het centrale deel met daarop de contactringen.

De contactringen kunnen onzichtbaar vervuild zijn en de oorzaak zijn van weigeringen in het draaien van de brug. Met een doekje met wat wasbenzine of contact-cleaner worden deze ringen oppervlakkig gereinigd.

Als de brug voorzichtig op zijn kant wordt gelegd worden de verschillende contacten aan de onderzijde zichtbaar. Deze contactpunten worden voorzichtig (zonder druk uit te oefenen) net als de contactringen gereinigd met wasbenzine of contact-cleaner.

De brug kan nu weer op zijn plaats worden teruggezet en in de omgekeerde richting worden de stappen herhaald tot de draaischijf weer volledig is gemonteerd. Nu met behulp van de hendel onder de brug, de brug netjes op zijn plaats draaien zodat het midden precies tegenover een railstuk staat.

Als alles goed is moet de draaischijf nu weer netjes werken.

 

2 reacties
  1. Hoi Frans,

    Ik heb pas die Henk Kooiman draaischijven gezien bij de fanclubdag van Hobby in de Praktijk. Werkelijk een zeer fraai staaltje techniek en loopt ook zo mooi geruisloos. Goede keus dus.
    Groet,Ronald

  2. Hoi,
    Ik heb altijd een haat liefde verhouding gehad met de Marklin/Fleischmann draaischijven. Ik had de gelijkstroomversie en zo nu en dan weigerde hij ook dienst. Uit elkaar halen en inderdaad schoon maken en dan weer (iets moeilijker) in elkaar zetten. Ik heb de wikkel weerstanden al eens vervangen want bij een ging de brand er in. Uiteindelijk heb ik hem op Marktplaats gezet en verkocht. Ik heb nu een Henk Kooiman schijf. Een verademing en het toppunt van technisch vernuft. Daar komt bij dat je hem, door de brug zelf te bouwen, een eigen uiterlijk kan geven en je ziet de verschrikkelijk lelijke en zichtbare aandrijving niet meer.

    groet, Frans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: