Spring naar inhoud

Airbrush materialen

2 november 2014

Airbrush starter-set

Als starter met het zelfbouw van gebouwen en het zelf maken van bomen is een airbrush compressor met toebehoren eigenlijk een must. Vooral muren en raamkozijnen zijn veel beter en mooier te kleuren wanneer er gebruik gemaakt wordt van airbrush techniek. Wat is nu een goede starter-set voor een redelijk bedrag.

Voor tussen de € 100 en € 150 is er al een zeer goede elektrische compressor te koop die voldoende druk en flow geeft om goed te kunnen werken. Voor dit bedrag zit er meest 1 of soms 2 setjes met airbrush pistooltjes bij (zie eerste foto). Deze pistooltje zijn leuk om  mee te beginnen maar zijn helaas niet van de beste kwaliteit. Beter is om een los pistool te kopen met daarbij extra nozzles en naalden (zie vierde en vijfde foto). Tussen de € 50 en € 100 zijn er al goed werkende airbrush pistooltjes verkrijgbaar (zie derde foto). Belangrijk is om een zeer soepele luchtslang te hebben, omdat dit de beste bewegingsvrijheid geeft (zie zesde foto)

Er zijn ook airbrush setjes verkrijgbaar die met een luchtdrukfles (soort spuitbus) werken, maar deze zijn niet te vergelijken met een compressor en dus niet echt aan te bevelen.

Belangrijk is om bij het werken met de airbrush de juiste verf te gebruiken (zie achtste foto) en vervolgens het pistool en de beker goed te reinigen na gebruik. Van het merk Vallejo is er een enorme keuze aan kant en klare Model Air Colors. Deze hoeven dus niet meer verdund te worden voor gebruik. Met de Vallejo Air Brush Reiniger (zie achtste foto) wordt na gebruik direct het pistooltje gereinigd om er zo voor te zorgen dat er geen residu meer achterblijft in het pistooltje en die de volgende keer niet meer bruikbaar is door verdroogde verfresten. Soms komt het voor dat je de verf toch iets wilt verdunnen en dan is daar een speciale verdunner voor van hetzelfde merk. De verfsoorten van dit merk bevatten geen oplosmiddelen, maar zijn op acrylbasis wat het werken een stuk milieuvriendelijker maakt. Waneer er grotere hoeveelheden verf van één kleur verwerkt moeten worden dan is een verfpotje in plaats van het bekertje een handig stukje gereedschap (zie foto zeven).

Werken met een airbrush pistool is een kwestie van leren. Je hebt niet meteen het resultaat wat je voor ogen hebt en oefening is dus zeer belangrijk. Begin dus niet meteen een dure wagon te verouderen, want dan kan dat op een teleurstelling uitdraaien wat dus echt niet nodig is. Oefenen op een stuk karton of een oud gebouwtje is het meest aan te bevelen.

 Home

From → Nieuws

Geef een reactie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst