Spring naar inhoud

Weatheren modelauto’s

Weatheren Rosenbahn modelauto’s; Brekina Wiking Artitec

Er is een breed scala aan modelauto’s verkrijgbaar in de schaal 1:87. Neem bijvoorbeeld merken als Brekina, Wiking, Artitec etc. Veel van deze voertuigen zijn mooi gedetailleerd, maar tonen nogal plastic net als bij de meeste standaard plastic gebouwen. Artitec is wel een uitzondering die zeer mooie modelauto’s aanbiedt voorzien van prachtige decals en vaak ook van een fraaie lading. Op de Rosenbahn zijn inmiddels de eerste vrachtwagens aangekomen en deze zijn van het merk Wiking. Deze auto’s worden dus stuk voor stuk vervuild om ze een meer gebruikte look te geven. De eerste is een vrachtwagen combinatie die cementbalen zal gaan vervoeren vanaf de cementfabriek. De vervuiling is dus vooral stof en modder in de binnenzijde van de spatborden. De carrosserie wordt ook volledig opnieuw gekleurd.

Weatheren 01 truck small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste stap is het deels demonteren van de auto. De wielen worden allemaal verwijderd, zodat het makkelijker is om alles goed te bewerken.

Weatheren 03 truck small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tweede stap is een wash aanbrengen om zo een vervuiling van stof en vuil van de weg na te bootsen. We gebruiken hiervoor pigment poeders in de drie kleuren; sand, dark sand en white. Deze worden gemengd met water en vervolgens wordt er wat DecalFix toegevoegd, zodat na droging de oppervlakte met een natte penseel en een vochtig wattenstaafje verder precies kan worden afgewerkt. DecalFix zorgt er namelijk voor dat het eenvoudig is om fouten of een teveel aan kleur weg te werken, water activeert het geheel weer.     Humbroll Weathering Powders Humbroll DecalFix

Weatheren 04 truck small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De carrosserie is uitgevoerd in rood plastic en wordt volledig overgeschilderd met Model air Acrylverf van Vallejo die eenvoudig met de penseel verwerkbaar zijn. De tanks en luchtleidingen onder de vrachtwagen worden lichtgrijs evenals de bumpers.

Weatheren 05 truck small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als alles goed gedroogd is wordt er een laagje Humbroll Matt Cote aangebracht welke is verdund met Humbroll Enamel Thinner. Het mengsel wordt zo vloeibaarder en vloeit beter op het model, waardoor er een mooie egale laag ontstaat. In dit nog natte mengsel worden pigmentpoeders aangebracht in dezelfde kleuren die perfect worden opgenomen door de Matt Cote. Door de droge poeders in de Matt Cote aan te brengen worden ze vloeibaarder maar niet zo vloeibaar als wanneer ze van te voren worden gemengd met de vloeistof. De kleur is zo ook niet egaal er is dus een mogelijkheid om kleur nuances aan te brengen en met de laagdikte te spelen. Zolang de laag nog niet droog is, is er de mogelijkheid om deze te herstellen. Dit kan eenvoudig met een kwast gedoopt in de Enamel Thinner. Zodra de laag droog is kan daar niets meer aan veranderd worden wat het tegenovergestelde is van de manier die boven beschreven is met de DecalFix. Er kunnen ook kleine nuances aangebracht worden zoals Roest, maar doe dit voorzichtig, want dit zijn sterke kleuren en het is snel teveel. Humbroll Matt Cote 

Weatheren 06 truck small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na volledige droging wordt het model weer voorzichtig gemonteerd en wordt alles voorzien van een dunne laag Humbroll Matt Cote eveneens verdunt met de Enamel Thinner. Na droging hiervan is het model beschermd en kan de kleurlaag niet meer beschadigen door aanraking. Humbroll Enamel Thinner

Weatheren 07 truck small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn voordat de laatste Matt Coat is aangebracht nog wat kleine details aangebracht, zoals rode achterlichten en witte koplampen.

Weatheren 09 truck small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook hebben de zeilen een stoflaag gekregen zodat die er eveneens gebruikt uitzien.

Weatheren 10 truck small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duidelijk is nu het verschil te zien tussen een modelauto welke net uit de verpakking komt en nog onbehandeld is en de geweatherde modelauto.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: