Spring naar inhoud

De Scratch Build Luciferfabriek

Het eerste gebouw op de diorama is een luciferfabriek. In eerste instantie was het kale gebouw al een paar jaar geleden gebouwd, maar had het nog geen functie. Met de start van de diorama is het een ideale constructie om op de achtergrond te staan. Het gebouw is gemaakt van PVC-White Foam. Het is een ideaal materiaal reliëf in aan te brengen. Het materiaal is relatief zacht en dus eenvoudig te verwerken. Er moet alleen even op gelet worden dat niet alle lijmsoorten hiervoor te gebruiken zijn. Aan te bevelen is plastic lijm voor ASA, Styreen, PVC en PVC foam, zoals bijvoorbeeld Bison Model Plastic of UHU plast special UH45880. De kozijnen worden gemaakt van Styreen profielen die worden verlijmd met normale modelbouw lijm of Scenic Cement wat zeer dun vloeibaar is. Het geheel wordt zeer secuur uitgemeten en met een dun potlood uitgetekend op de plaat en vervolgens met een nieuw scherp hobbymes uitgesneden. Snijdt altijd vanuit de hoek naar het midden en doe dit vanaf de andere kant hetzelfde. Zo voorkom je dat je te ver snijdt en dit blijft zien in je gebouw. De delen die voor de ramen en deuren worden uitgesneden worden niet weggegooid, want er zijn altijd weer kleine onderdelen te maken in Scratch Build waar je dit perfect voor kan gebruiken.

Als het geheel in elkaar staat en de lijm goed droog is zetten we alles in de primer. Je kunt hiervoor een spuitbus (acryl) primer gebruiken, of de primer wordt aangebracht met de Airbrush wat in dit geval is gedaan. Goed is te zien dat de bovenste verdieping een hekje heeft gekregen, dit is gemaakt van 1.0mm vierkante styreen profiel. Met een mini handboortje zijn kleine gaatjes in het dak geboord en het hekje is erin verlijmd. Houdt dus rekening met de lengte van de staanders, omdat ze een stukje in het PVC plaatwerk worden geplaatst. Meten is weten.

De volgende klus is de bakstenen in de wand te voorzien van verschillende tonen steenkleur. Hierbij worden standaard kleuren gebruikt, maar het is ook leuk om kleuren met elkaar te mengen. Tel bij het mengen altijd even hoeveel druppels verf er van de verschillende kleuren gemengd worden en noteer dit eventueel, zodat je bij te weinig verf niet te grote kleurverschillen krijgt. Het effect van losgelaten pleisterwerk is nu direct zichtbaar. Ook wordt er een wash aangebracht over de wanden, hierdoor wordt de kleur al wat vervuild en zijn scheuren in de wanden en randen goed zichtbaar. We gebruiken hier geen dure wash voor. Gewoon een bakje en daar wat acrylverf in en flink verdunnen met water. Mag zelfs water zijn uit het spoelbakje van de kwasten. De wash wordt in verschillende lagen aangebracht. Tussen de lagen laten we het drogen. Dit kan versneld worden met een föhn.

De betonnen lijsten boven ramen en deuren krijgen een betonkleur. De kleine loopdeuren een roodbruine kleur met wat bruin gemengd. De dakranden zijn van styreen profielen en zijn geverfd met donkerbruine acrylverf met wat zwart erdoor. Er is nu ook duidelijk zichtbaar dat de zeer verdunde lagen wash een fraaie weathering achterlaat. De daken van de etages krijgen een antraciet zwarte acryl verf om bitumen kleur na te bootsen.

Nu komen details aan de beurt. We gaan eerst weer met karton aan het werk. Hiermee worden vierkante luchtkanalen gemaakt. Deze worden op kleur gebracht en sterk vervuild en met een stukje spons deppen we roestplekjes op het luchtkanaal. Met plastic drinkrietjes worden buizen gemaakt. De flexibele bochten van de rietjes komen hier goed van pas. Eerst wordt er een primer aangebracht op de rietjes en daarna de uiteindelijke kleur, de vervuiling en roest. De steuntjes waar de leidingen op dragen zijn gewoon uit stukjes styreen gesneden. Op het dak van de fabriek komt een soort schuurtje. Deze wordt volledig van karton gemaakt. Via dit gebouwtje is het dak bereikbaar voor onderhoud aan het gebouw.

Er wordt op het dak een Billboard geplaatst met het logo en naam van het bedrijf. Het houten raamwerk waar het bord op bevestigd is, is gewoon van kartonnen strips gemaakt gesneden uit een plaat karton. Hoe eenvoudig kan het zijn. Ook de gevel krijgt een reclamebord. Voor de reclameborden zijn de voorkanten van twee verschillende afmetingen luciferdoosjes gebruikt. Verpakkingen zijn gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar en dus zeer bruikbaar voor scratch building. We scheuren opnieuw een klein stukje van een keukenspons en scheuren er stukjes uit, zodat het een onregelmatig oppervlak krijgt. Op de verfpallet worden wat verschillende kleuren roestverf aangebracht. Voor iedere kleur hebben we een apart stukje spons. Het stukje spons deppen we in de verf. Vervolgens deppen we op een stukje keukenpapier tot er bijna geen verf meer afkomt. We brengen voorzichtig de verf op de signs aan. Alleen lichtjes deppen niet vegen, eventueel houden we het stukje spons met een pincet vast. Bij het aanbrengen zetten we het sponsje onder verschillende hoeken op de ondergrond aan om niet een herhalend patroon te krijgen.

Boven de ramen worden golfplaten aangebracht. Ze zijn restanten van een gesloopt bouwpakket. Alles wordt op maat gesneden. Met styreen plaat worden steunen voor de zijkant gemaakt en vast gelijmd. Er volgt eerst een grijze acrylverf. Daarna gaan we verouderen op dezelfde manier als hierboven bij de signs. Met poeders wordt de definitieve veroudering gemaakt. Geen dure potjes, maar gewoon krijtjes van de speelgoedwinkel. Zo’n doosje kost rond de € 2,= en gaat zeer lang mee. Sommige kleuren zullen misschien nooit worden gebruikt, maar dat is geen probleem voor zo’n laag bedrag. Hoe brengen we de poeder aan? We nemen een zachte penseel en halveren de haarlengte. Nu gewoon met de penseel over de krijtjes gaan en de poeder wordt opgenomen in de haren. Vervolgens aanbrengen op het werkstuk. Het is handig om een paar verschillende maten penselen hiervoor te hebben. O ja bijna vergeten uit te leggen. Het materiaal ligt gewoon vast op het werkblad. We nemen simpele afplak tape ofwel masking tape en brengen het aan met de kleefzijde naar boven en plak dan de te bewerken delen erop.

Er komen een tweetal schoorstenen op het dak. Deze worden gemaakt van eenvoudige stukjes elektra buis. Erom wordt masking tape in twee ringen aangebracht. Wel de breedte in verhouding nemen van de schaal van het werkstuk. Het tape wordt diversen keren om het buisje aangebracht en zo ontstaat er een verdikking. Laatste stukje kan eventueel nog extra worden verkleefd met wat seconden lijm. De bovenzijde van de schoorstenen worden met een scherp mesje wat mishandeld, want ja ze mogen er natuurlijk niet te nieuw uitzien. Nu verf en weathering aanbrengen. Met een sponsje wat AK Extreme Metal Gun Metal aangebracht. Dit is een verf op thinner basis. Gebruik hier aparte penselen voor en maak ze goed schoon met reukloze thinner van AK.

Voor de stroomvoorziening worden stroomkabels aangebracht aan de buitenzijde van het pand. Deze worden gemaakt van wit nylon vliegertouw. Het wordt met seconden lijm in gel vorm aangebracht en na droging wordt het koord met AK Gun Metal op kleur gebracht.

Nu gaan we afwerken met de pigment poeders. Let goed op met het aanbrengen dat dit gebeurt op de manier zoals het ook in het echt zou gebeuren. Vervuiling door regen langs een muur is altijd verticaal. Het begint breed en het uiteinde is smal. Op sommige plaatsen doen we nog wat dry-brushen om hogere delen wat extra accent te geven.

One Comment
  1. Lokkie permalink

    Mooi gedaan, Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: