Spring naar inhoud

Weatheren BR 81 DB

Weatheren Stoomlocomotief BR 81 van Märklin 36320.10

De locomotief is afkomstig uit een startset 29852 en is nooit los geleverd. Het is een speciale uitgave met een andere kleurstelling namelijk groene zijkanten wat in het echt nooit heeft bestaan. De locomotief BR 81 is in het echt maar in een zeer beperkt aantal gebouwd (slechts 10 stuks). Door de behoefte aan grotere en zwaardere locomotieven in de Tweede Wereldoorlog zijn de andere bestelde exemplaren nooit geleverd. Wel apart dat een locomotief die slechts in zo’n klein aantal in productie is geweest in zoveel startsets voorkomt (waarschijnlijk wel de meest geleverde model kleine rangeerlocomotief). De locomotief komt uit tijdperk III en is in metaal uitgevoerd. Voorzien van een digitale FX decoder en een krachtige DC motor die de 4 assen aandrijft. De loc loopt zeer stil en ook mooi rustig in de rangeersnelheid. Verlichting wisselt met de rijrichting. De trekkracht is buitengewoon voor zo’n klein exemplaar ook op hellingen.

Om de locomotief te weatheren naar voorbeeld van het grootspoor is deze overgespoten met de airbrush in zwart, zodat het groen niet meer zichtbaar is en de glans is verdwenen. Voor het spuiten wordt alles wat niet bedekt mag worden met verf in vloeibare masking gezet of met afplaktape bedekt. De loc is voor het behandelen ook gedemonteerd. De behuizing is zorgvuldig gewassen met water met afwasmiddel en goed gedroogd.

De locomotief is zeer fraai gedetailleerd wat helaas niet opvalt. Om alle details in de juiste kleur te leveren zou de locomotief voor de verkoop te kostbaar maken wat dus voor de fabrikant altijd een overweging is. Er is dus gekozen om de details op de juiste kleuren te gaan maken.

Alle verf is op acrylbasis en de gebruikte kleuren zijn zwart, messing, koper, donkerrood en washes in donkergrijs en zwart.

Met Kristal Klear worden er ruitjes in de locomotief gelijmd. De ruitjes worden gemaakt van doorzichtig verpakkingsmateriaal.

Roet en kolenberg worden mat gemaakt met matte acryl varnish om zo een doffe uitstraling te krijgen. De buffers worden met pigment poeder met glanzende acryl varnish behandeld om een vettige uitstraling te krijgen. Als alles afgewerkt is volgt er een spray met mat acryl als bescherming.

Overzicht

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: