Spring naar inhoud

Märklin Locomotieven nummers

Aanschaf van nieuwe of gebruikte Märklin locomotieven:

We staan allemaal wel eens voor de keuze om een gebruikte locomotief aan te schaffen, op een beurs, op een veilingsite of via een bekende. Hoe weten we nu of deze Märklin locomotief direct geschikt is voor het digitale besturingssysteem.

Locomotieven hebben een artikelnummer. Deze nummers hebben zijn in de loop van de tijd verandert vanwege het steeds weer beschikbaar komen van nieuwe technieken. Het is met een klein overzicht relatief eenvoudig om hier wijs uit te worden.

Nummers beginnende met 30 en 31 hebben een mechanische rijrichtingschakelaar en zijn geschikt voor Conventioneel bedrijf.

Nummers beginnende met 33 en 34 hebben een elektronische rijrichtingschakelaar en zijn uitgebracht zonder een Delta module welke dus geschikt zijn voor Conventioneel bedrijf. Dezelfde nummers 33 en 34 zijn ook uitgebracht met een Delta module en zijn dan geschikt voor zowel Conventioneel- als Delta-meertreinenbedrijf en Digitaal bedrijf.

Nummers beginnende met 36 hebben een elektronische rijrichtingschakelaar en zijn uitgebracht voor zowel Conventioneel- als Delta-meertreinenbedrijf en Digitaal bedrijf.

Nummers beginnende met 37 hebben een elektronische rijrichtingschakelaar, een optrekvertraging en een instelbare maximum snelheid. Ze zijn geschikt voor zowel Conventioneel- als Delta-meertreinenbedrijf en Digitaal bedrijf.

Nummers beginnende met 38 zijn alleen geschikt voor 2-rail gelijkstroom en worden bij Märklin onder het merk Trix uitgebracht.

Nummers beginnende met 39 zijn uitgevoerd met een instelbare Softdrive Sinus-aandrijving en zijn geschikt voor zowel Conventioneel bedrijf als Delta-meertreinenbedrijf en Digitaal bedrijf.

Ombouwen van analoog naar digitaal:

Tegenwoordig is het relatief eenvoudig om een locomotief met een oudere techniek om te bouwen en geschikt te maken voor een digitaal meertreinen bedrijf. Soms is er een nieuwe motor nodig en een permanent magneet en natuurlijk een digitale decoder. Märklin heeft in 2012 een serie met nieuwe digitale decoders uitgebracht voor het ombouwen van oudere modellen. Deze decoders zijn met en zonder geluidsmodule leverbaar. De full sound decoders kunnen eenvoudig van geluiden worden voorzien met behulp van de Märklin decoder programmer of de Central Station 2. Er is inmiddels een complete serie decoders uitgebracht die al voorzien zijn van het juiste geluid voor de locomotief. De nieuwste mSD3 sound decoders van Märklin hebben zeer veel mogelijkheden op het gebied van geluid en in combinatie met de hoogvermogen aandrijvingen hebben ze ook goede rij-eigenschappen.

Onderstaand voorbeeld van Analoge elektronica in een nieuwe E-loc van HAG (de Re4-4). Deze locomotief is inmiddels voorzien van een permanent magneet, een 5-polige anker en een digitale decoder Esu Lokpilot 4. Eveneens zijn de gloeilampjes vervangen voor LED verlichting welke op de extra functie uitgang van de decoder is aangesloten waardoor de verlichting volgens de Zwitserse manier licht geeft. De Esu Lokpilot 4 is een mfx decoder die zichzelf aanmeld op de aanwezige Märklin CS2 digitale centrale.

Hag Re4-4 SBB Analoog voor ombouw
Hag Re4-4 SBB Analoog voor ombouw
Hag RE4-4 SBB Detail voorzijde
Hag RE4-4 SBB Detail voorzijde
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: