Spring naar inhoud

Dennenbomen maken

Hoe maak je een modelbouw dennenboom ofwel spar

Het maken van dennenbomen voor een modelspoorbaan is leuk klusje en er zijn zo unieke bomen te maken. Ook is het redelijk eenvoudig om wat grotere bomen te maken. In dit voorbeeld maken we bomen van 40 cm. Dit zijn dus bomen die in werkelijkheid 32 meter zijn wat in de natuur vaak genoeg voorkomt. Sparren in het latijn Picea kunnen afhankelijk van het soort tot wel 80 meter hoog worden. Door te spelen met verschillende hoogtes en boomvormen op de modelspoorbaan of diorama is er een goede dieptewerking te maken.

Wat is er in dit geval nodig om een boom te maken:

Rond 10mm dik balsahout, uit lengtes van 1 meter

Draadnagel 2,4 x 50mm waarvan de kop afgeknipt wordt.

IJzerdraad ca. 0.25 tot 0.3 mm dikte. Het zogenaamde bloemistendraad.

Gel-vorm secondelijm

Spuitbus met donkerbruine verf of een Airbrush pistool

Fijn turf in bruin of donkergroen

Statische grasvezels 4mm lichtbruin, 2mm bruin, 2mm middengroen, 2mm donkergroen

Spuitbus met lijmspray

Gereedschap, hobbymes, zijkniptang, pincet

Als je een zeer dichte boom wilt maken dan kun je met alleen 4mm grasvezels werken. Voorbeeld zie laatste foto.

Eerst snijden we met een scherp hobbymes het balsahout in de gewenste lengte. Vervolgens gaan we met het mes langs de lengte van de stam om deze wat meer relief te geven en wat taps naar boven te laten lopen. De volgende stap is bloemistendraad op lengtes van 5 cm knippen met een zijkniptang (er zijn al snel zo’n 50 stuks nodig). Nu prikken we voorzichtig de draadnagel voor de helft in de onderzijde van de stam, deze dient om de boom op de modelbaan in de plaat te plaatsen. We nemen de draadnagel er weer uit en brengen wat lijm aan in het gaatje en plaatsen de draadnagel terug. Na drogen nemen we een stukje van 5cm lengte balsahout en prikken dit op de draadnagel, zodat we de boom tijdens het werken goed vast kunnen houden. We starten nu met het aanbrengen van de stukjes ijzerdraad. We werken van onder naar boven en plaatsen ze onder een hoek van ca 45 graden neerwaarts. Ieder ijzerdraadje voorzien we van een klein druppeltje gel-lijm en plaatsen deze in de stam. Het is van belang om een mooie natuurlijke verdeling te maken. Zo werken we naar de top toe waar we een stukje ijzerdraad recht omhoog in de top plaatsen. Als de lijm droog is gaan we de lengtes van de ijzerdraad afknippen om een goede boomvorm te krijgen. We werken weer van onder naar boven. Wanneer het naar het zin is nemen we nog een paar korte stukjes draad en prikken die voorzien van lijm onder in de stam om wat oude afgebroken en afgestorven takken na te bootsen.

We spuiten nu eerst de volledige boom in met een dunne laag bruine verf. Als deze goed droog is spuiten we de volledige boom dus stam en takken in met de lijmspray en brengen fijn turf aan in een donkere kleur. Het kan soms nodig zijn om dit te herhalen. Na droging spuiten we alleen de takken in met de lijmspray. Let op dit mag niet op de stam komen! We strooien nu voorzichtig uit de hand heel fijn statisch gras van 4mm lengte in een lichtbruine kleur. Dit is de basis voor de naalden. Eventueel dit herhalen, maar niet je dik. Na droging van de lijm spuiten we de volledige boom dus stam, takken en naalden in met een dunne laag bruine verf. Nu beginnen we met het afwerken. De takken worden opnieuw ingespoten met lijjmspray. Let op niet op de stam! en we starten met het voorzichtig uit de hand fijn strooien van de 2mm statische grasvezels waarbij we eerst onderaan wat bruine vezels nemen, vervolgens wat donkere groene vezels en naar de top wat lichter groen. Dit kan meerdere malen worden herhaald afhankelijk van de gewenste dichtheid van de boom. Zorg voor wat verloop in het groen van de boom. Onderin hangen altijd wat bruine afgestorven naalden en in het binnenste van de takken zijn de naalden wat donkerder groen dan de de jonge naalden aan de uiteinden van de takken. Kijk desnoods naar een voorbeeld uit de natuur. Zorg dat de naalden niet teveel omhoog staan en let er ook op dat de boom tijdens het aanbrengen van de naalden zowel linksom als rechtsom gedraaid wordt om de naalden goed aan beide zijden van de takken te krijgen. Als er wat naalden op de stam zitten dan borstelen we die voorzichtig weg met een klein kwastje. De stam van de boom kan nog wat worden bijgewerkt met een drybrush in de gewenste tint. Eventueel kan er met de airbrush nog wat lichte kleurnuances worden aangebracht op de naalden en dit zorgt ook voor minder glans van de grasvezels. Succes met het maken van je eigen bomen.

Meer foto’s volgen zo spoedig mogelijk

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: