Spring naar inhoud

Leuke websites

Modelbouw websites en weblogs

Er zijn veel mooie en informatieve websites te vinden van collega modelbouwers. Ieder met zijn eigen specialiteit, landvoorkeur, tijdperk keuze etc. Niet alleen veel sites over modelspoor zijn leerzaam en een bezoek waard, maar ook sites of Youtube filmpjes van andere soorten modelbouw, zoals auto’s, vliegtuigen en legermateriaal laten vaak heel goed zien hoe je een bepaalde bouwwijze aan moet pakken om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Modelspoorclub Bergen op Zoom

Een groep van 12 enthousiaste modelspoor bouwers zijn in april 2017 bij elkaar gekomen om een kleine club op te zetten met als doel het station en omgeving van het station van Bergen op Zoom na te bouwen in de periode rond eind 1950 vorige eeuw. Sinds juli 2017 is er een clublocatie waar gestart is met de bouw van de eerste baan ” ’t Spirituslijntje” in H0 schaal met Märklin rails. Ook te volgen via  Facebook 

Rosenbahn maakt ook deel uit van de club dus via deze site en de Facebook en Twitter pagina van Rosenbahn wordt U ook op de hoogte gehouden.

Modeltreinbaan.nl

Één van de meest leerzame websites is modeltreinbaan.nl van Jaap Teeuw. Deze modelspoorbouwer heeft alles al gemaakt van H0 naar spoor 0 en inmiddels ook spoor 1. De verschillende technieken worden zeer goed omschreven en de vele foto’s verduidelijken alles nog meer. De kwaliteit van de projecten van Jaap is zo hoog dat hij al zowel in 2010 als in 2014 op Ontraxs heeft mogen staan. Op 10-11-12 maart 2017 stond Jaap Teeuw wederom met een nieuw kunstwerk op Ontraxs. Ditmaal was het een spoor 1 pendelbaan, waar het leukste detail zal zijn een spoor Z baantje zal zijn op de zolder van één van de gebouwen. Hier heeft Jaap zijn hobbyzolder in schaal Z weergegeven. Wanneer Jaap een project gereed heeft begint hij altijd weer aan een nieuwe uitdaging, waarbij de lat weer hoger wordt gelegd.

De in schaal 0 gebouwde mijnschacht van Jaap is een zeer fraai stukje techniek.

Troels Kirk Coastline in Scale 0

Een ander website die zeer de moeite waard is om te bezoeken is die van de Deense Troels Kirk die in Zweden woonachtig is. Troels is van beroep kunstschilder en dat is wel duidelijk terug te zien in de bouw van zijn modelbaan. Deze fanatieke modelbouwer maakt een complete spoorbaan in schaal 0 met bijbehorend landschap langs de kust. Alles wordt zelf gebouwd en is van een zeer hoog niveau. Zijn website staat helaas niet meer online, maar de link verwijst naar zijn Facebook pagina. Er zijn eveneens veel filmpjes van deze fraaie baan op Youtube te vinden.

Feldbahn Modellbau

Deze website laat zeer fraai werk zien van Marcel Ackle. Marcel is van beroep Architect en je moet goed kijken om te zien dat het modelbouw is wat hij bouwt. Alles is zo tot in de detail gebouwd dat het verraderlijk echt lijkt. De kleuren zijn prachtig en de gebruikte technieken zijn super.

Piet Brijs

Piet Brijs heeft een fraaie Märklin modelspoorbaan een een zeer breed scala aan stoom locomotieven. Zijn andere hobby is fotografie en dat is duidelijk te zien aan de foto’s die hij op zijn site heeft staan. Regelmatig plaatst Piet ook mooie foto’s van kleine aanpassingen aan zijn baan op het 3Rail Forum

Cardigan Bay Coastal Railroad

Een prachtige modelbouw site van Martin Welberg waarbij vooral zeer veel aandacht wordt besteed aan de scenery. Martin is vooral bekend onder de modelbouwers als specialist in scenery en heeft daarvoor ook de mooiste materialen. De kwaliteit van de gebouwen is op het niveau van Troels Kirk en de gebruikte kleuren zijn hier ook zeer goed gekozen. Bij Martin kun je via zijn webshop al deze prachtige scenery producten bestellen.

Railway Layouts by Chris Nevard

Zeer gedetailleerde beschrijvingen van modelbouw projecten van Chris Nevard uit de UK.

The Denver, Durango & Silverton Railroad

Leuke website van Mark Paulson uit Minnesota USA. De bouwgrootte van de baan is schaal O, waarbij in het midden van de baan ook met schaal S en in de achtergrond met schaal H0 gebouwen wordt gewerkt. Het tijdperk is rond 1915 en het is een typisch Amerikaans landschap van rond die tijd waarbij paard en wagen de gebruikelijke vervoermiddelen waren en de eerste gemotoriseerde voertuigen hun entree maakte. Paul doet veel aan scratch building en het resultaat mag er wezen. Verder worden er bezoekjes aan ander modelbouwers en tentoonstellingen op zijn weblog beschreven. Al met al dus een zeer informatieve website.

Loco Yard UK

Wil je veel te weten komen over de spoorwegen in de UK en zeker over het erfgoed in de UK dan is deze site een bezoek waard. Zeker in de UK zijn veel locale clubs van vrijwilligers die het spoorweg erfgoed zeer goed bijhouden.

Wolf’s Creek & Wolf’s Peak

Wie kent ze niet de prachtige banen van René Wolf. Zeer fraai scratch building en tot in de perfectie gebouwde landschappen.

Columbia Gorge Model Railroad Club

Ontstaan in 1943 heeft deze modeltrein club een lange historie. In 1982 is de club verhuisd naar een nieuwere grotere locatie en is de baan herbouwd. De baan staat aan de Westkust van de USA in Portland (Oregon). Het is één van de grootste modelspoorbanen aan de westkust en is gebouwd in schaal H0 en is een DCC digitale baan. De layout van de baan gaat over het Amerikaanse tijdperk van de jaren 50 van de vorige eeuw waar het stoomtijdperk overging in het dieseltijdperk. Vooral de Industrie en Bosbouw rond de Columbia River Gorge word op deze baan tot leven gebracht. Gedurende de open dagen kan de baan zo’n 300 bezoekers per uur aan en heeft dan ook een grote bekendheid verworven. Het meest markante gebouw op de baan is het Union Station zoals het rond 1950 was en is nagebouwd gebruik makende van de originele blueprints.

Oswestry Works

Fraaie website met mooie scenery foto’s en zeer gedetailleerde zelfbouw locomotieven. Nieuw bij deze modelbouwer is ook de wereld van 3D printen en hier gaan we de komende tijd fraaie projecten zien.

3Rail Forum

Het ontmoetingspunt voor de 3 Rail hobbyist ofwel de Märklin rijder. Inmiddels hebben ook veel 2-railers en spoor 1 enthousiasten ook de weg naar het forum gevonden. De meeste leden komen uit Nederland en België, maar ook uit diversen andere landen komen de leden inmiddels. Het forum organiseert 2 keer per jaar een gastendag waar leden elkaar ontmoeten en leuke demo’s gegeven worden. Tussendoor worden er regelmatig andere leuke uitjes georganiseerd. Het forum is gratis dus aarzel niet en sluit je aan.

3railforumbanner

3Rail Wiki

Onder leiding van het 3Rail Forum is er inmiddels ook een 3-rail Wiki. Dit is een als maar groter wordende digitale databank waar alles over 3-rail producten te vinden is. Het is voor de Märklin verzamelaar, rijder en bouwer en fantastische bron van informatie.

3railwiki

MS2 met CC Schnitte en I-Train

Leuke informatieve blog van Barry en Leo (2 leden van het 3-rail forum) met alle wetenswaardigheden over geautomatiseerd rijden voor een redelijk budget waarbij de MS2 van Märklin, de CC-Schnitte 2.1 en I-Train software centraal staan. Alles is uitgewerkt op een demobaan die al te bewonderen is geweest op deI-Train fanclubdag.

Meer volgt z.s.m.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: