Spring naar inhoud

Scratch Build Schuttingen

Zelfbouw van schuttingen op de modelspoorbaan      

Er zijn vele manieren om een schutting voor de modelspoorbaan te maken. Er zijn kant-en-klare bouwpakketten verkrijgbaar, maar het leukste is het zelf ontwerpen en bouwen. Het zogenaamde Scratch Build. Hiermee ontstaat er iets unieks en geeft het resultaat veel voldoening.

De schutting hier komt op de Module 1 en wordt geplaatst langs het laadspoor van het grote industriegebouw om zo een afscheiding te bewerkstelligen naar de koleninstallatie.

De palen zijn van polystyreen H-profielen en zijn op lengten van 3 cm gesneden. Tussen de palen komen de schutting panelen. Deze panelen hebben, zowel een hoogte als breedte van 3 cm. Er worden eerst kartonnen plaatjes gesneden en daarop worden fineer strips gelijmd.

De H-profielen

Als eerste worden de H-profielen geverfd. Helaas was er tijdens de bouw geen primer meer voorradig en zijn ze eerst geverfd met Vallejo Model Color 70.882 German C. Black Brown om een goede dekking te hebben. Na droging wordt de kleur 71.057 Black van Vallejo Model Air aangebracht. Als deze laag goed droog is dan wordt met een stukje spons roestvlekjes in de kleuren 71.040 Burnt Umber en 71.080 Rust aangebracht ook worden deze kleuren gemengd om wat extra nuances te krijgen.

De schuttingpanelen

De panelen krijgen eerst een wash van Vallejo 71.131 Concrete met 10% (water) verdunning. Na droging komt er een drybrush van Vallejo 71.141 IDF Sand Grey 73. Dit geeft lichtere nuances in het hout. Om nog een stap verder te gaan wordt er ook een drybrush van Vallejo 70.883 Silver Grey aangebracht. Er begint nu al een echte verouderde en door de zon gebleekte houten schutting te ontstaan. Als de houten panelen droog zijn dan wordt er een met water 10% verdunde Vallejo Wash 76.517 Dark Grey over aangebracht. Er ontstaat meer diepte in de nerven van het hout en het hout ziet er op verschillende plaatsen ook wat vervuild uit wat natuurlijk niet vreemd is in een industriële omgeving. Als deze Wash droog is worden er nog kleine effecten met Vallejo Wash 76.512 Dark Green aangebracht om zo algen en mos na te bootsen op het hout wat een extra verwering simuleert. Deze laatste Wash komt op de ene plek onverdund en op de andere plek wat verdund met water, zodat de aantasting niet overal even zwaar lijkt.

Monteren

De schutting wordt nu in elkaar gelijmd en hiervoor gebruiken we Kristal Klear. Als de schutting op de juiste plek is geplaatst kan de rest van de Scenery erlangs worden aangebracht. Dit kan met Static Gras, Zand, Flock, planten langs de panelen etc.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: