Spring naar inhoud

Rosenbahn eerste modelbaan

Rosenbahn de bouw van de eerste modelbaan

In het submenu wordt verslag gedaan van het ontstaan van de eerst modelbaan van Rosenbahn. Dit was een H0 Märklin modelspoorbaan in een bergachtige omgeving. Deze baan is inmiddels afgebroken. De baan bestond uit 2 etages, waarbij op de onderste etage een schaduwstation was gemaakt. Doordat deze baan een aantal zeer slecht bereikbare plaatsen had is er besloten deze af te breken en is er gestart met de bouw van een modulebaan.

Schaduwstation: Meer over het ontstaan van een schaduwstation en de bouwwijze is op de subpagina terug te vinden.

Draadeinden: Hoe werk je op een modelbaan met draadeinden en waarom. Het is een ideale manier van bouwen, wanneer je een modelspoorbaan op meer lagen werkt, zoals een schaduwstation, stijgende en dalende banen met bergen en tunnels of een aparte pendelbaan die op een ander niveau ligt. De bouwwijze is op de subpagina terug te vinden.

Pendelbaan: De oude baan had aan de ange achterzijde een pendelbaan. Deze pendelbaan had aan de rechterzijde een kopstation en verdween aan de linkerzijde in de berg. Via de CS2 werd het pendelspoor bediend. Op de subpagina is de volledige beschrijving van de pendelbaan terug te vinden.

Zichtbaan: Het Bovenste deel van de modelspoorbaan wordt de zichtbaan genoemd. Op dit gedeelte wordt de complete scenery gemaakt. Dit is een groot verschil met het schaduwstation waar verder niets aan de afwerking wordt gedaan. Hoe dit in zijn werk gaat wordt op de subpagina besproken.

Verlichting: Natuurlijk is een modelspoorbaan zonder verlichting niet af. De baan wordt deels verlicht met conventionele 16V wisselstroom lampjes en deels met 12V gelijkstroom LED lampjes. Hoe dit wordt toegepast is te lezen op de subpagina verlichting.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: