Spring naar inhoud

Diorama Rosenbahn deel 1

Grote diorama gebouwd door Rosenbahn

Modellbahn Rosenbahn werkt mee aan de te bouwen modelspoorbaan en oprichting van Modelspoorclub Bergen op Zoom “MsCBoZ”, waar het stationsgedeelte van deze plaats rond 1950-1965 wordt nagebouwd. Omdat we in een mooi monumentaal pand zitten in een winkelstraat in Bergen op Zoom moet er ook wat aankleding aan de etalages worden verzorgt. Hiervoor bouwt Rosenbahn een diorama die inmiddels daar te bewonderen is. Ben je nieuwsgierig geworden naar de voortgang van de eerste baan van MsCBoZ volg ons dan op de MscBoZ website of op de Facebook pagina.

De diorama voor de etalage wordt 130×40 cm en heeft een achterwand van 30 cm hoogte. De achtergrond wordt geschilderd gebruikmakende van acrylverf. Door de achtergrond in diversen lagen op te zetten wordt er diepte gecreëerd. De diepte in het schilderwerk is een duidelijk voorbeeld van optisch bedrog. De achtergrond moet nooit te gedetailleerd zijn, omdat de focus op de spoorbaan moet liggen.

De grondplaat wordt uitgezaagd en de gekozen gebouwen worden los geplaatst om te kijken of alles past zoals het idee is.

De bak wordt verder gemonteerd en is zo gereed om geschilderd te worden.

Foam plaat wordt op de ondergrond gelijmd en de rails wordt gepast.

Nu wordt de blauwe lucht aangebracht en als die droog is worden de wolken geschilderd. Zorgt altijd dat dit geen ronde dotten zijn en dat ze geen scherpe randen hebben. Ook moeten de uitlopers wat doorzichtig zijn zodat het optisch lijkt of de wolken op de wind meegedreven worden. Vervolgens wordt er gestart met de contouren van de begroeiing en de heuvels.

Weides worden gecreëerd waarbij er goed gelet moet worden op de hellinghoek. Zoals te zien is zijn de basiskleuren voor de verschillende groene tinten de kleuren geel en zwart. We gebruiken dus GEEN groene verf.

Door de weides wat af te bakenen met de kleuren wit en oker ontstaan er diepteverschillen. Is er per ongeluk teveel wit of oker gebruikt ga er dan met wat zwart overheen en je zult zien dat de kleuren verzachten, doordat ze door elkaar mengen.

Nu worden er bomen geschilderd waarbij we starten op ongeveer 3 cm boven de horizontale plaat. Deze bomen vormen de voorgrond en er is direct te zien dat er nog veel meer diepte gecreëerd wordt. Hiervoor wordt vooral de kleur zwart gebruikt en soms een boom die contrasterend geelgroen is.

Door de scene in de hoeken door te laten lopen worden de hoeken optisch grotendeels weggewerkt en zijn ze niet zo scherp meer. Hoe groter de baan en dus de achterwand hoe meer dit effect een positieve weerslag heeft op het geheel.

Nu brengen we aan de onderrand een laag met bossages aan, er ontstaat nog meer diepte in het geheel. Het is goed te zien dat de hoek veel minder scherp is dan de 90 graden die de hoek van de kale bak heeft. Het is vrij eenvoudig om het oog voor de gek te houden.

De grondplaat (foam) krijgt een donkere basislaag (zwart met bruin gemengd).

Nu even wat schuiven met de gebouwen om de juiste plaats te bepalen.

Prima plekje om te wonen zo in de natuur.

Even een paar bomen los neergezet en het huis staat in het bos. Dit met slechts 2 bomen. Door een achtergrond te schilderen zijn er veel minder bomen op de plaat nodig. en toch lijkt het of er een compleet bos is geplant.

De volgende stap is alle verlichting van de huisjes, station en seinhuis aansluiten. Alles is met kleine LED lampjes verlicht.

Naar deel  2 >

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: