Spring naar inhoud

Solitaire grote Ceder

Waarom grote hoge bomen

Bij kleinere layouts en diorama’s worden veel minder bomen geplaatst dan bij een grote layout. Waar bij een grote layout het veel te veel werk zou zijn om een paar honderd zeer gedetailleerde bomen te maken is het bij de kleinere layout of diorama juist van belang om een boom zeer gedetailleerd te bouwen. Zeker de bomen die in de voorgrond staan vestigen enorm de aandacht op zich. Het is op dit soort layouts best mooi om eens wat grotere bomen te maken, want over het algemeen zie je alleen bomen met een hoogte van zo’n 15 tot 20 cm. In het echt groeien zeker de grote dennen en andere naaldboom achtige tot enorme hoogtes en zijn ze soms wel een paar honderd jaar oud. Dus bomen van 50 meter zijn in de natuur echt geen uitzondering, zeker in Noord Amerika en Canada. We gaan hier dus een grote ca. 40 cm hoge oude Ceder maken welke op de voorgrond van de diorama module in aanbouw komt te staan. De bouwbeschrijving volgt hieronder.

Welke materialen hebben we nodig

Een 25 mm dikke stevig beuken rondhout. Dit is verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

1.5 mm2 koperdraad. Gestript van een oude grondkabel.

Corasagedraad 0,4 mm dikte in bossen met een lengte van 30 cm.

Golden Fiber Paste. Een modelpasta voor het maken van de schors.

Secondenlijm in gelvorm.

Een satéprikker

Static Grass Fibers in lengtes 12, 7, 4 en 2 mm.

Matte Medium, voor het verlijmen van de grasvezels

Donkerbruine verf voor de airbrush.

Een boel tijd en geduld

Welke gereedschappen hebben we nodig

Een 2 mm boortje

Een handboortje of mini boormachine

Een draadkniptang

Penselen, medium, fijn en geveerde

Een paletmes

Een bakje om lijm aan te maken

Een verf pallet

Een airbrush

Vierkant stuk bakpapier

Kijk in de natuur of neem een foto van een echte boom

Het is altijd een goed plan om eens in de natuur te kijken hoe de takopbouw is en hoe de structuur van de stam is. Sommige bomen hebben over de gehele hoogte takken. Dit zijn over het algemeen de bomen die solitair staan, zoals we hier gaan bouwen. Er zijn ook zat dennen die doordat ze dicht in het bos staan alleen takken boven in de kroon hebben en naar beneden zijn ze dan afgestorven en zitten er vaak alleen nog maar wat knoesten zonder schors aan de stam. Bomen zijn ook niet altijd mooi recht dus maak eens een kromme boom of een boom waar de top uit gebroken is. Dat laatste komt nog al eens door een zware storm of een blikseminslag (zo’n boom maken we ook in een ander topic). We gaan starten.

De start met de stam

Er wordt een lange ca. 40 cm stam gezaagd uit een 2 meter lange rondhout van stevig beuken. Onder in de stok wordt een gat geboord iets groter dan de diameter van een satéprikker. De stam wordt nu met een houtschaaf taps verlopend naar boven rondom geschaafd. Boven in de top wordt een 2 mm gaatje geboord waar later de bedraadde top wordt ingelijmd. Onder in de stam worden rondom verspringend in hoogte en afstand gaten geboord om de koperdraad in te lijmen. Het koperdraad worden de bovenliggende wortels van de boom. We lijmen deze met de gel-lijm of eventueel met een 2-componentenlijm in de stam. De satéprikker wordt eveneens hiermee in de stam gelijmd. Deze dient om de boom tijdens het maken in een stuks foam vast te zetten en later in de ondergrond van de layout. We zijn nu gereed voor de schors aan te brengen en de wortelstructuur.

De wortelstructuur en de boomschors

We nemen hiervoor wat Golden Fiber Paste uit de pot en doen dit op een verf pallet. De pot doen we meteen goed dicht om het niet uit te laten drogen, het is namelijk een nogal duur product, maar is het zeker waard om mee te werken. Een tweede kuiltje van de verf pallet wordt gevuld met leidingwater. We prikken de stam goed vast in de hardschuim ondergrond waar een vierkant stuk bakpapier op ligt om de pasta niet aan de ondergrond te laten hechten. We brengen nu met het kleine paletmes of met een vochtig gemaakte penseel dotjes Fiber Paste aan en gaan dit uitwerken over de koperdraad wortelstructuur en de onderzijde van de stam. Kleine structuur streepjes brengen we aan met een tandartshaakje ook wel tandsteenhaakje genaamd. Er begint al een fraaie boomopbouw te ontstaan. Zo gaan we met een penseel over de gehele stam een dun laagje fiber paste aanbrengen. Droogt het ergens iets te vlot, geen probleem maak de penseel licht vochtig en je kunt weer verder werken. Om een mooie schors structuur aan te brengen in de stam maken we gebruik van een geveerde penseel hiermee trekken we voorzichtig lichte strepen in de pasta (deze penseel moet volledig droog blijven, blijft er pasta achter op de haren maak die dan direct schoon met een doekje). Als de gehele stam is behandeld (zorg dat het geboorde gaatje boven in de top wel open blijft) dan laten we het geheel goed drogen.

Takken maken met de draadmethode

Met bosjes van 30 cm lengte 0,4 mm corsagedraad worden nu de takken gedraaid. De takken structuur worden zo de primaire takken. Ze worden in verschillende lengtes en breedtes gemaakt om zo alle takken tot boven gereed te hebben. De top van de boom wordt op dezelfde manier gemaakt. De takken worden ingesmeerd met verdunden Matte Medium 50/50% Medium/water. Het product Matte Medium wordt vooral door kunstschilders gebruikt om verf soepeler te maken of als een lijm die na droging soepel blijft. Dit is ook belangrijk omdat zelfs als de boom geheel in elkaar gezet is de takken buigbaar blijven zonder dat het scheurt of breekt. Ook hecht er na droging geen stof op wat bijvoorbeeld op lijm uit een spuitbus wel het geval is. Als de takken dus het draad zijn ingesmeerd strooien we er zaagsel overheen en zo krijgen de takken ook een schors. Eventueel wanneer nodig een tweede laag aanbrengen. Als het droog is dan gaan we de toppen van de takken met de verdunde Matte Medium bewerken. Dit doen we met een fijne penseel. Vervolgens brengen we met de hand toefjes Static Grass Fibers van 12 mm lengte aan. Dit worden samen met de volgende bewerking met 7 mm fibers de secundaire takken. Als de eerste laag van 12 mm goed droog is masseren we de overtollige Fibers uit de takken en ontstaat er een mooie open structuur. Alle Fibers die overblijven die kunnen weer opnieuw worden gebruikt. Nu herhalen we de handeling maar brengen dan 7 mm Static Grass Fibers aan. Ook hierbij masseren we na droging de overtollige naalden uit. Vervolgens is alles gereed om de takken in de stam te verlijmen.

De takken aanbrengen in de stam

Alle takken worden nu in de stam aangebracht. Met een 2 mm boortje maken we gaten in de stam en lijmen met een gel-lijm of 2-componentenlijm verlijmd. Als de takken structuur naar het zin in de boom zit en de lijm droog is wordt de boomstructuur van de stam naar de takken verder aangehecht met de Golden Fiber Paste om zo een natuurlijk ogende overgang te krijgen. De boom is nu gereed voor het volledig spuiten in een donkerbruine kleur.

De structuur van de boom op kleur brengen

De volledige boom inclusief alle aangebrachte Static Grass Fibers worden nu met de Airbrush in een donkerbruine kleur gespoten. Doe dit in een paar dunne lagen met verdunde verf. Hierdoor blijft de structuur van de schors goed zichtbaar. Als de verf droog is dan kan er begonnen worden met het uiteindelijke aanbrengen van de naalden.

De naalden aanbrengen

Met dezelfde verdunde Matte Medium worden met een penseel voorzichtig de topjes van de bruin gespoten Static Grass Fibers van deze lijm voorzien. Vervolgens worden 4 mm Static Grass Fibers in toefjes aangebracht. Dit doen we tak voor tak. Na drogen van de lijm, ja je raadt het vast al worden de overtollige Fibers uit de takken gemasseerd om het geheel niet te dicht te laten zijn. We herhalen nu het complete proces maar nu strooien we lichtjes 2 mm Static Grass Fibers op de van lijm voorziene topjes van de 4 mm groene Static Grass Fibers. En ja na drogen weer het teveel lichtjes uit de takken masseren. De boom is nu zover gereed. Er volgt later nog een laatste fase het aanbrengen van mos op de stam, maar dat gebeurd wanneer de boom geplaatst is.

Mos op de stam

Delen van de stam die altijd veel schaduw hebben worden nu van mos voorzien. Voorzichtig wordt er met een penseeltje verdunde Matte Medium aangebracht en wordt er fijn foam in een groene kleur worden aangebracht. De stam krijgt een eerste wash met zeer verdunde antraciet tot umber kleurige wash. Dit zet zich in de diepere delen van de schors. Al dit droog is dan kan de schors nog een lichte dry-brush behandeling krijgen met een een wat grijze tint en lager in de stam met een avocado kleur wat zeer veel op een blauwgrijze alg lijkt.

Nog even over het Matte Medium

Nog even over het lijmen. Waarom is de Matte Medium zo belangrijk. Verdunde witte houtlijm die droogt inderdaad ook transparant op, maar blijft niet soepel. Matte Medium droogt volledig onzichtbaar op en blijft volledig soepel zelfs na tientallen jaren. Dit is de reden dat het product vooral gebruikt wordt door professionele modelbouwers die ook bijvoorbeeld voor de filmindustrie en musea bouwen. Het product neemt na drogen geen stof of vuil op in tegenstelling tot spuitlijm wat altijd plakkerig blijft. Een ander nadeel van het plakkerig blijven van spuitlijm is dat wanneer je de boom oppakt ook na jaren delen die dan tegen elkaar komen aan elkaar blijven plakken. Tevens worden de Static Grass Fibers na verloop van tijd door de spuitlijm bros en hard. Het Matte Medium is leverbaar van verschillende fabrikanten, zoals Vallejo, Liquitex, Mod Podge, Winsor & Newton, Golden etc. Ieder zal zijn eigen voorkeur hebben. Er zitten kleine verschillen in en dat is een kwestie van uitproberen. Zelf geef ik de voorkeur aan Vallejo en Liquitex. Het product is zuinig in gebruik dus laat de hogere prijs dan andere lijmsoorten je niet weerhouden van het gebruik. Je zult er alleen maar profijt van hebben.

Geef een reactie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst