Spring naar inhoud

Scratch Build Garage Bandenservice

Het tweede gebouw voor de diorama is een volledig scratch build garage met banden service centrum. Het gebouw is volledig uit karton opgebouwd. Eerst wordt de gehele constructie uitgemeten en uitgetekend op het karton en vervolgens met een zeer scherp hobbymes zorgvuldig uitgesneden. Alle losse onderdelen van de wanden worden nu aan elkaar verbonden met behulp van witte hobby lijm of verdunde houtlijm. Deze lijmen zijn na drogen volledig transparant en dus onzichtbaar. Aan de binnenzijde van de wanden worden extra versteviging strips aangebracht welke ook van karton zijn. Ook wordt er een soort van H-balk van karton gemaakt en tussen de twee garagedeuren op dakhoogte aangebracht. Deze versteviging zorgt ervoor dat op dit zwakste deel van de constructie alles ook mooi recht blijft. Er worden ook kartonnen strips horizontaal aan de binnenzijde bijna bovenaan de wanden gelijmd. Hierop komen de dakplaten. Het platte dak komt iets verdiept tussen de muren te liggen. Als deze dakplaten later vastgelijmd zijn ontstaat er een zeer stevig gebouw. Aan de onderzijde van de muren wordt rondom een papierstrip van ca. 4mm hoogte aangebracht. Dit wordt de betonnen onderrand van het gebouw.

Nu is het tijd om de wanden te behandelen. De buitenzijde krijgt een ruw stucwerk. Dit stucwerk wordt zelf gemaakt. Het is een mengsel van witte acrylverf (gewoon voordelige hobby verf) waar we zeer fijn zand doorheen mengen. Beginnen met een kleine hoeveelheid en op een stukje karton testen hoe het resultaat is. Is het niet genoeg dan wat zand toevoegen en weer testen. Dit herhalen tot het resultaat naar tevredenheid is. Het mengsel wordt nu met een wat dikkere penseel aangebracht. Gebruik hiervoor een oudere penseel en dep het materiaal op de muren, niet vegen. Als alles rondom is aangebracht goed laten drogen. Ook brengen we een verflaag aan op de binnenzijde van de wanden. Dit zorgt ervoor dat de wanden niet kromtrekken. Na droging kunnen de buitenmuren indien gewenst licht opgeschuurd worden.

In de tijd dat alles goed moet drogen wordt er begonnen met het maken van de kozijnen voor de ramen en deuren. Dit wordt gemaakt van Styreen plaat en Styreen profiel. Voor de garagedeuren snijden we een vierkant kader uit en 1.0mm dikke styreen plaat. Met 1.0mm styreen profiel worden de raamprofielen op maat gemaakt en vast gelijmd met modelbouw lijm. Het maken van de kozijnen is best een geduld klusje en er mislukt er natuurlijk ook wel eens een. Niet getreurd gewoon opnieuw beginnen.

Als de kozijnen goed passen gaan we ze op kleur brengen. We kunnen hiervoor een kant-en-klare kleur nemen, maar in dit geval is er gekozen voor een mengkleur. Er is hier een mengsel van Sky Blue met Intermediate Blue gekozen, waar Sky Blue de boventoon heeft. We nemen dus eerst de basiskleur Sky Blue en brengen een hoeveelheid aan op een mengpallet. We tellen hoeveel druppels verf we nemen. Vervolgens gaan we Intermediate Blue door de Sky Blue aanbrengen, eerst een paar druppels en goed mengen, telkens weer een druppel meer erdoor roeren tot de juiste kleur is bereikt. Noteer hoeveel druppels van beide kleuren er gebruikt wordt in het mengsel. Op deze manier kun je altijd bijmaken zonder het risico een kleurafwijking te hebben. Het mengsel wordt hier met een penseel aangebracht.

Na droging hebben we ook de buitenmuren van een kleur voorzien. Hier is gekozen voor een zonnige gele kleur, wat een mix is van geel en wit. De rand onderaan de muren heeft een betonkleur gekregen. Ook zijn de kozijnen wat vervuild met de spons techniek. Als de kozijnen droog zijn brengen we aan de binnenzijde glas aan, dit is gesneden uit een vel acetaat of acryl. Hiervoor gebruiken we simpel verpakkingsmateriaal, zoals je vaak in de supermarkt ziet bij gebaksdozen of andere verpakkingen met een helder venster.

Er worden natuurlijk ook signs op de muren aangebracht. Dit is even speuren op internet naar foto’s die met de bouwstijl en tijdperk overeenkomen. In een fotobewerkingsprogramma worden ze geschaald en we drukken vervolgens een compleet gevuld A4 blad af op een kleurenprinter. Bij het aanbrengen op de muren zijn er twee manieren. De ene is de achterzijde van het papier van de sign voorzichtig heel dun schuren en dan uitsnijden met een zeer scherp hobbymes. Goede zeer dunne dus waterige lijm gebruiken en aanbrengen op de muur. Met een wat stugge penseel voorzichtig de sign aandrukken. Na droging lijkt het net of de sign op de muur is geschilderd. De tweede vorm is de sign op karton plakken en uitsnijden. De randen in de kleur van de sign kleuren. Voorzichtig dat het niet op de voorzijde van de sign komt. Nu lijkt het net een metalen reclamebord die op de muur kan worden geplakt. En natuurlijk kan de sign na wens worden verouderd. Vooral om metalen emaille borden na te bootsen is het weatheren van de sign aan te raden en leuk.

Op het dak komt een Billboard te staan. Het frame wordt gemaakt van dunne houten latjes. En de sign wordt geplakt op een stukje karton. Er worden met een zeer scherp potlood een paar puntjes in de sign gedrukt en het grafiet van het potlood blijft zo achter om te laten lijken op er schroeven zitten waar de Billboard mee op het frame is bevestigd. Voordat de iets op het dak vastzetten lijmen we eerst een vel op maat gesneden fijn schuurpapier op de dakplaten. In dit geval K220. Na droging van de lijm wordt dit schuurpapier antraciet zwart geverfd. Als dit droog is dan kunnen de objecten vastgelijmd worden. Ook wordt er een klein toegangsgebouwtje van karton gemaakt die ervoor zorgt dat het dak bereikt kan worden. Het karton van dit gebouwtje wordt beplakt met stripjes fineer en die worden op kleur gemaakt.

Er worden nog wat schoorsteentjes en een luchtventilatie afvoerkanaal gemaakt op dezelfde manier als bij de luciferfabriek. Ja natuurlijk gewoon weer drinkrietjes voor de dunne schoorstenen. Stukje rond geknipt schuurpapier als basis net als het bitumen op een echt dak bij de doorvoer van het dak en weer wat afplak tape om een verdikking te maken. Alles op kleur en vastlijmen. Het gehele gebouw wordt ook geweatherd om er vuil en oud uit te laten zien. Het ene gebouw op de diorama is wat meer vervuild dan de andere. In het echt is ook het ene gebouw ouder dan het andere of beter onderhouden dan de andere. We gebruiken vooral weathering poeders, maar bij de schoorstenen ook wat AK enamel washes. Ook is er voor de regenwaterafvoer gezorgd en zijn er diversen regenpijpen aangebracht en is er een stroomkast aan de wand bevestigd. Natuurlijk is de bedrijfsnaam ook aan de voorzijde van het pand op de gevel aangebracht.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: