Spring naar inhoud

Weathering Märklin 4695

Weatheren van een Märklin wagon 4695 van de Deutsche Reichsbahn

Naar voorbeeld van een gestandaardiseerde wagon volgens het Deutsche Reichsbahn Wagen Verband (DWV), ofwel de Duitse Rijksbaan Bond. De wagons werden gebouwd van 1910 tot 1927 in een aantal van ca. 120.00 stuks en waren bestemd voor het vervoer van groente en fruit. Het laadvolume is 45,7 m3 of 15 ton. Dit specifieke type aangeduid als DRG G Kassel volgens Munsterblatt A2 en heeft in Duitsland dienst gedaan van 1922 t/m 1945. Dit type wagon met remmershuis is in zeer veel verschillende uitvoeringen uitgekomen van platdak-, klapdeksel-, rongen-, bierwagen, lageboordwagon en passagierswagen. Een deel van deze wagons werd in WW2 helaas voor verkeerde doeleinden gebruikt, zoals we allemaal weten.

Voor het weatheren van deze wagon is deze eerst gedemonteerd en gereinigd. Reinigen kan gewoon met lauw leidingwater met zeepsop. Altijd volledig drogen voordat er begonnen wordt met het aanbrengen van enig verfproduct. De eerste handeling is alles met de airbrush of spuitbus bedekken met een transparant matte acryllak. Na droging starten we met de behuizing van de wagon.

We gaan bijna alle planken van verschillende bruintonen voorzien met een dunne penseel (00000). Dit is een secuur werkje en kost een paar uur. In dit geval gebruiken we enkel producten van Vallejo. De eerste kleur wordt een mix van German Red Brown 71271 met Mahogany Brown 70822. Deze kleuren doseren en mengen tot er een kleur ontstaat die bijna gelijk is aan de kleur van de wagon. Plankje voor plankje vullen we voorzichtig met de dunne penseel waarbij we zelf een patroon mogen maken. Doe dit secuur en raak niet de plankjes die je niet met deze kleur geverfd wilt hebben. We gaan zo rondom de wagon. De tweede kleur is wat er over is van de eerste kleur verdelen we in twee porties. Bij één portie mengen we daar 4 druppels Chocolate Brown 70872 bij en gaan vervolgens op de zelfde manier plankjes schilderen. De derde en laatste kleur maken we gebruik van de portie verf die over is van de eerste menging. We mengen hier 3 druppels German C Black Brown 70822 bij. Vervolgens gaan we wederom rondom dit aanbrengen op de plankjes. Uiteindelijk is het resultaat dat er 1/4 geen behandeling heeft gehad en de andere 3 x 1/4 de beschreven kleuren. De wagon begint direct al een veel beter uiterlijk te krijgen.

We gaan nu alle planken een lichte drybrush geven met de kleur Concrete 71131 om zo iets meer houtstructuur na te bootsen. Altijd in de lengterichting van de planken werken.

De volgende stap is om alle metalen beslag van de wagon met dezelfde fijne penseel te voorzien van de kleur German C Black Brown 70822. Om de verf goed vloeibaar te houden mengen we deze met 1 á 2 druppels Air Brush Flow improver, zodat de verf beter verwerkbaar is op deze kleine delen en niet te snel droogt. Neem wederom hier goed de tijd voor, want herstellen gaat niet. Wee niet verbaasd als je hier zomaar een uur aan bezig bent.

Na volledige droging wordt er een wash aangebracht tussen de plankjes, zodat deze nog meer diepte krijgen. Deze was is een mengsel van 2 druppels Olive Brown 70889 met 1 druppel German Grey 70995 en voldoende airbrush thinner of water om een goed vloeibare wash te krijgen. Gereed dan opnieuw goed drogen.

De volgende stap is het aanbrengen van Pigment poeder Burnt Umber 73110 langs alle ijzerwerk met een smalle borstel. Het dak nemen we ook meteen mee met de Pigment 73110 Burnt Umber en 73116 Carbon Black. We strijken met de kwast in de breedte van het dak, omdat we zoveel mogelijk regenstrepen willen nabootsen. Vervolgens nemen we een platte zachte kwast, dopen die in schoon water en gaan in de breedte over het dak. Maak een paar keer de kwast schoon. Als alles gedroogd is dan heeft het dak een uitstraling met regenstrepen. Dit gaan we nu afdekken met Matte Blanke Lak, zodat het gefixeerd is en de kleur van het pigment wat minder hard wordt. De metalen roosters gaan we met een klein stukje spons tussen een pincet een soort van dry-brushen in de kleur Silver Grey 70883 en als die goed droog is op dezelfde manier nog licht bewerken met German C Black Brown 70822. Direct brengen we ook lichte roestpuntjes aan op het dak, vooral langs de randen.

Het onderstel spuiten we licht met de Airbrush in de kleur German C Black Brown 70822, waarbij we maar licht nevelen over de decals, zodat de zichtbaar blijven. Na droging behandelen we het gehele onderstel met Pigment Poeder Burnt Umber 73110. Het veren-pakket wordt behandeld met Pigment Poeder Rust 73117 en de achterzijden van de buffers met Old Rust 73120. Alles wederom verzegelen met Matte Blanke Lak.

Op plaatsen waar zich vet ophoopt brengen we met een 00000 penseel randjes Train Color Oil & Grease 73002 aan. Ook de voorzijde van de buffers krijgen zo een dot vet.

In de binnenzijde van de wagon zat een metalen gewicht. Dit verwijderen we en ervoor in de plaats komt er een houten bodem. Dit is wel zo fraai wanneer de schuifdeuren open staan en je in de wagon kunt kijken. Behandel ook meteen de binnenwanden van de wagon met German C Black Brown 70822 om een mooi geheel te krijgen. Later krijgt de wagon ook nog lading, bestaande uit vaten, kisten en zakken.

De originele verpakking is natuurlijk ook nog bewaard.

Zie overzicht weatheren wagons

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: