Rosenbahn het begin
Rosenbahn de start
Rosenbahn een website over de opbouw van een Märklin modelspoorbaan op een beperkte ruimte.
Bij het bouwen van een modelspoorbaan komen er een aantal keuze’s voorbij, waarbij we als uitgangspunt de grootte H0 aanhouden. Dit is schaal 1:87
Wordt het een analoge baan?
Wordt het een digitale baan?
Wordt het een 2-rail of een 3-rail systeem?
Eenmaal deze keuzes gemaakt kan er voor een bepaald merk gekozen worden en worden de plannen verder uitgewerkt.Bij de Rosenbahn is de keuze gevallen op het 3-rail digitale systeem van Märklin. Dit betekent niet dat er straks geen materieel van andere merken op deze baan gebruikt kan worden, integendeel van vele bekende andere merken is er mooi en goed materieel beschikbaar voor dit Märklin digitale 3-rail systeem.
Welke rails gaan we gebruiken??
Nog goed verkrijgbaar op beurzen en op veiling sites is het Märklin M-rail systeem. Wie kent dit niet, op menig zolder liggen nog dozen met deze metalen rails. Deze M-rails is tegenwoordig niet meer in productie en is opgevolgd door Märklin K-rail, welke een meer realistisch beeld geeft. Ook zijn van K-rail de meeste verschillende rails verkrijgbaar tot wel lengtes van 1000 mm. Vervolgens kwam de Märklin C-rail op de markt die voorzien is van een kunststof bedding waar bij de wissels decoders en aandrijving onder gemonteerd worden. Märklin C-rail is een zeer betrouwbare rail al vindt menigeen deze rail een minder realistisch. Voor de Rosenbahn is gekozen voor Märklin K-rail zoals hieronder afgebeeld.
Voorbeelden van Märklin M-Rail en Märklin C-Rail hieronder afgebeeld.
Tijdperken waarin we bouwen
We kiezen een tijdperk waarin de baan zal worden gebouwd. Dit hoeft niet te betekenen dat er slechts één tijdperk gekozen wordt. Het kan ook een baan zijn die meerdere tijdperken doorloopt.
Voor overzicht van de tijdperken
De volgende stap is nu een baanplan. Heel belangrijk is om eerst een goed plan te bedenken met een goed schaduwstation om zo een mooi aanbod te hebben van verschillende treinen op de bovenbaan. Zo blijft de baan levendig en rijden er niet continue dezelfde treinen.

Ook van belang is om het schaduwstation te voorzien van zogenaamde bezetblokken en stopsecties, zodat de treinen in en uit dit onderste deel kunnen rijden zonder dat dit handmatig geregeld hoeft te worden en de kans op aanrijdingen minimaal is.
Al deze zaken komen in de verschillende hoofdstukken terug tot en met de eigenbouw van gebouwen en het maken van scenery.
Inmiddels is de eerste baan compleet afgebroken en wordt er gewerkt aan een modulebaan.