Rosenbahn de zichtbaan
De zichtbaan van Rosenbahn:
De bovenbaan ofwel de zichtbaan is het gedeelte waar de scenery gemaakt wordt. Alles wordt hier tot in detail afgewerkt. Net als bij het schaduwstation beginnen we hier met het leggen van de rails en de bedrading. Er worden opnieuw blokken gemaakt zodat we deze op terugmeld modules aan kunnen sluiten. De blokken zijn ook zeer belangrijk als we later met een computerprogramma volledig automatisch willen gaan rijden. Tenslotte moet het systeem dan precies weten waar de treinen zich bevinden. De tijden van het alleen draaien aan een knop op een transformator ligt dan inmiddels ook ver achter ons en de modelspoorhobby is hiermee zeer volwassen geworden, waarbij continue gebruik gemaakt wordt van de modernste technieken. Hierdoor zijn de uitdagingen groter geworden en is de modelspoor als hobby ook weer in de picture bij de jeugd.
Als de rails is aangesloten en doorgemeten worden de wissels aangesloten. Bij de Rosenbahn maken we gebruik van de Märklin K83 schakeldecoders. Er is hier voor gekozen om de decoders op een makkelijk bereikbare en zichtbare plaats te hangen. Bij digitale spoorbanen is dit niet persé nodig, omdat de decoder in de buurt van de wissels geplaatst kan worden en hiermee veel minder kabel getrokken hoeft te worden. Bij de Märklin C-rail wissels bevindt zich in iedere wissel de decoder in de bedding onder de wissel terwijl bij de hier gebruikte K-rail er een aparte decoder voor 4 wissels wordt gebruikt (de besproken K84). Het is ook mogelijk om de wissels aan te drijven met een Servo motor waarbij een speciale decoder nodig is.
Op de foto zien we één van de decoder panelen. Hierop bevinden zich de K83, 5213 en 5217 decoders. Via de flatcable gaat de 5217 terugmeld decoder naar de CS2. De andere decoders staan in contact met de baan.
