Spring naar inhoud

Goederenwagon weatheren met Chipping Medium

Weatheren probeer het eens zelf

Het weatheren van een wagon of een locomotief brengt een stukje eigen inbreng aan de modelspoorbaan. Wat eerst een standaard wagon met een plastic glans was verandert zo in een wagon die past bij de baan die de bouwer voor ogen heeft. Om te leren beginnen we altijd eerst met wat goedkope tweedehands wagonnetjes die vaak op modelspoorbeurzen voor minder dan € 10,= te vinden zijn.

Voor dit project hebben we zo’n wagon van Märklin aangeschaft. Deze wordt eerst zorgvuldig gereinigd met water en zeep. Goed laten drogen (kan versneld met een föhn, zodat er geen roest aan eventuele metalen onderdelen kan ontstaan.

Alle verf en weathering poeders die hier gebruikt worden zijn van Vallejo. Het voordeel is dat de verf op acrylbasis is en niet hoeft te worden verdund en direct verwerkbaar is met de airbrush. Eerst wordt er gestart met een laag Vallejo primer, dit om een goede dekking en hechting van de volgende verflagen te krijgen. De primer wordt in een dunne laag met de airbrush aangebracht en vloeit mooi uit zodat alle details nog zichtbaar blijven. Als deze laag droog is wordt er een basislaag Vallejo verf in de kleur roest aangebracht met de airbrush. Na droging komt hierover een laag Vallejo Mat Varnish die zo de basis verf verzegelt. Als deze laag goed is gedroogd (liefst 24 uur) dan wordt met de airbrush het Vallejo Chipping Medium aangebracht, dat is een product wat later weer met water geactiveerd kan worden. Over deze laag komt een spuitlaag German Grey. Na droging gaan we deze bewerken met een vochtige penseel waardoor het Chipping Medium onder de grijze laag wordt geactiveerd. Met een wat stuggere penseel (stipple brush) en een satéprikker gaan we voorzichtig de grijze deklaag bewerken zodat die loslaat van de Chipping Medium laag. Er ontstaan nu beschadigingen in de afwerklaag en die zien er uit als roestplekjes. De roestkleur onder het Chipping Medium wordt nu dus op die plaatsen zichtbaar. Als alles naar het zin is laten we het geheel goed drogen alvorens opnieuw een spuitlaag met Mat Varnish aan te brengen. Na deze laatste transparante laag is alles goed beschermt en kan de onderliggende laag Chipping Medium niet meer worden geactiveerd. Nu kunnen met Vallejo Washes en Weathering Powders de details worden aangebracht. Eventueel kunnen er nog extra decals worden aangebracht. Als alles naar het zin is komt er nog een laatste Mat Varnish spuitlaag over en is de wagon goed beschermt. (de weathering poeders worden wel iets donkerder met mat varnish). Weathering poeders kunnen ook zeer goed worden gefixeerd met airbrush thinner.

Succes met dit leuke en uitdagende klusje. Als het niet in één keer lukt niet opgeven iedereen wordt er namelijk door oefening steeds beter in.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: