Spring naar inhoud

Diorama Rosenbahn deel 4

Grote diorama gebouwd door Modellbahn Rosenbahn

Tijdens de bouw heeft de diorama in aanbouw op een zaterdag op een tentoonstelling in Halsteren gestaan. Er waren leuke reacties en vragen over de technieken achter het bouwen. Hieronder de foto hoe de diorama in aanbouw er op dat moment uitzag. Als de diorama gereed is dan is deze ook voorzien van een lichtlijst zodat alles goed uitgelicht kan worden, wat vooral ’s avonds in een etalage van meerwaarde is.

Omdat er ook struikjes moeten komen te staan waarmee tuintjes en de natuur wordt aangekleed zijn weer verder gegaan met het zelf produceren. Dit is een relatief eenvoudig werkje wat een prima resultaat geeft. De basis zijn filterwatten van een vijverpomp (te koop bij ieder tuincentrum of vijver speciaalzaak). De watten worden uit elkaar getrokken zodat er dunne laagjes ontstaan die ook zeer luchtig worden. Vervolgens op maat knippen of scheuren. Op een plaatje Polyethyleen (PE) worden druppels houtlijm geplaatst. Dit laten we iets drogen en dan worden de toefjes filterwatten in de lijm aangebracht (niet te hard drukken om ze luchtig te houden). Als de lijm is opgedroogd worden de watten in een donkergroene of een donkerbruine kleur gespoten. De filterwatten kunnen ook vooraf worden gespoten dan is er altijd een voorraad die op kleur is. Dit kan met de airbrush of met een spuitbus acrylverf. Na droging van de verf luchtig inspuiten met lijm uit een spuitbus en bestrooien met verschillende soorten turf en foilage. Als alles goed droog is (beste is om ze een nacht te laten drogen) zijn de struikjes eenvoudig los te nemen van de PE plaat omdat daar geen goede hechting van lijm op komt. Alles nu gereed voor verwerking in de diorama.

Verlichting in de huizen is inmiddels allemaal aangesloten en de straatlantaarns worden ook geplaatst. De bevolking komt maar een polshoogte nemen om te kijken hoe hun dorpje er uit komt te zien.

En ja hoor er is licht in de straten. Bevolking blij, want nu is het ’s nachts niet meer donker op straat en zeker in bergachtige gebieden kan het goed donker zijn.

Ook de schaapsherder ziet er tevreden uit en vervolgt zijn dagelijkse werkzaamheden. Zijn vrouw is met de lunch onderweg dus zijn dag kan niet meer stuk.

Al moeten sommige blijkbaar aardig zwaar werk verrichten.

Nog even een overzichtje over het dorpje.

Terug naar deel 3  <

Naar deel 5 >

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: