Spring naar inhoud

Kleine kolenbunker met kraan

Rosenbahn kleine kolenbunker met kraan

Speciaal voor op de Module 1 is er een kleine kolenbunker met bewegende kraan gebouwd. Deze komt direct naast de grote kolen installatie en is voor het beladen van de stoomlocomotieven. De kraancabine heeft een servomotor die de kraan kan laten draaien, zodat die van boven de bunker tot boven het spoor en terug kan komen. Zo kunnen de locomotieven worden beladen. De servo wordt aangestuurd door een Arduino module. In de kraancabine is LED verlichting aangebracht.

Deze kolenbunker en kraan is volledig opgebouwd van kunststof plaatjes (pvc foamplaat), waar reliëf in gemaakt is met een scherp klein hobbymesje. Hiermee bootsen we houten planken en betonplaten na. De kraanboom is gemaakt van ABS profiel evenals de kozijnen in de cabine en het hekwerk. De kraanboom is scharnieren met doorlopende pennetjes van verenstaal. Het topwiel is ook zo bevestigd en kan dus nog draaien. Alles is op kleur gebracht gebruik makende van eerst Antraciet muurverf en Betongrijze muurverf. Hiervan zijn kleine monsterpotjes verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Verder is alles op de juiste kleur gebracht en geweatherd met Vallejo Model Colors en Vallejo Airbrush Colors. De kolen zijn van kurk korrels die op een stuk isolatieschuim zijn aangebracht met verdunde houtlijm.

Hieronder de galerij met foto’s van de bouw op volgorde van het begin. De kleuren van Vallejo die zijn gebruikt staan erbij. De PVC Foam plaat heeft een dikte van 2mm. De kraanboom heeft ABS profielen van 2mm en 1 mm. Het hekje waar de Preiser kraanmachinist tegen staat te leunen is van 0.5mm ABS profiel. H-balken zijn van Evergreen.

Welke kleuren zijn gebruikt:

Het houtwerk heeft eerst een zwarte Vallejo verflaag gekregen. Daarover komt onverdund Vallejo 70.822 German C. Black Brown. De H-balken waar de planken tussen vallen worden eerst zwart geverfd. Vervolgens met onverdunde Vallejo 70.846 Mahogany Brown om roest aantasting te maken. De kraancabine krijgt dezelfde behandeling alleen krijgt die als laatste nog een dry-brush met Vallejo 70.883 Silver grey. Het dak van de kraancabine wordt van een laag dun schilderskarton voorzien en wordt dan met Antraciet verf afgedekt. Daarna dry-brushen met Vallejo 70.846, 70.883 en 70.870 Medium Sea Grey. De kraanboom krijgt dezelfde kleuren als de H-balken alleen krijgt deze ook een dry-brush met Vallejo 70.883. Het betonnen gedeelte heeft een basis van Betongrijze muurverf en een wash van Vallejo dark grey. Het kurk wordt zwart gemaakt met de Antraciet muurverf en krijgt een lichte dry-brush met Vallejo 70.883 om zo diepte in de kolenlaag te accentueren.

 

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: