Loofbomen draadmethode
Loofbomen maken met de draadmethode
Het maken van loofbomen gebruik makende van koperdraad is een methode die iedereen zich aan kan leren. We starten met een ontmantelde koperen kabel met fijne draadkern. In de onderzijde wordt een metalen pen van een paar cm. in de koperen kern geschoven en het geheel wordt met soldeer vastgezet (foto 1). Vervolgens wordt er een stukje katoendraad om de stam gedraaid en dit doen we zover als we de kale stam willen hebben en fixeren de draad dan met secondenlijm (foto 2). We nemen 6 draadjes uit de bos en verwerken die per twee. De middelste twee zijn de doorlopende tak. We maken een oogje met twee draden en draaien het uiteinde en de volgende twee draden weer een stukje verder, waarna er wederom een oogje wordt gemaakt en de uiteinden weer een stukje verder worden gedraaid. De laatste twee draden (de middelste) worden nu ook als een oogje gebogen en gedraaid (foto 3). Vervolgens knippen we de oogjes open waarbij ieder oogje nu dus twee paar twee draadjes zijn en die we een stukje twisten (niet helemaal). We houden dus per oogje nu vier kleine draadjes over die waneer ze wat te lang zijn iets korter worden geknipt (foto 4). De eerste take is nu gereed. Het katoenen touwtje wordt nu drie á vier keer boven de tak om de stam gewikkeld en weer gefixeerd met de secondenlijm. Nu gaan weer dit alles drie keer herhalen (of meer bij een grote boom) de takken worden telkens iets korten hoe verder we omhoog gaan (foto 5). Nu splitsen we de bos draden in twee gelijke delen en gaan we werken met telkens vier draden in de plaats van zes en we werken op dezelfde manier alleen maken we niet meer oogjes in de draad. Ook wordt de katoendraad nu niet meer gebruikt en die kan worden afgeknipt. Er ontstaat nu een mooie kroon in de boom (foto 6). De uiteinden van de enkele draadjes zijn nu wel wat langer maar dat is geen probleem, omdat we die als laatste op de juiste lengte afknippen. De volgende stap is het aanbrengen van schorspasta en dit goed laten drogen. Dit kan gewoon worden aangebracht met een penseel en om het versneld te laten drogen gebruiken we een föhn (foto 7). Na droging wordt alles in de verf gezet. De kleur groen is geschikt voor de dunne takken en de kleur bruin voor de stam en de dikkere takken. Let op de kleuren moeten wel natuurlijk ogen en ook wat in elkaar overlopen dus geen harde overgang tussen groen en bruin ( foto 8). Wederom met de föhn drogen (foto 9). Nu spuitlijm aanbrengen op de takken en donkerbruinen strooisel aanbrengen (foto 10). Volgende laag spuitlijm aanbrengen en donkergroene strooisel aanbrengen. En uiteindelijk nog een keer spuitlijm aanbrengen en afstrooien met een lichtgroene strooisel die de wat lichtere bladeren moeten voorstellen (foto 11). Let op dat je nog door de boom kunt kijken en de boom niet te dicht wordt. Houdt dus in gedachten hoe de boom er in de natuur uitziet. Zo kun je allerlei soorten, maten en kleuren in bomen, boompjes en struiken maken (foto 12).
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
Herman het staat online.
http://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vrije-tijd/modeltreinen-h0/m1024026818-railbeddingschuimband-zelfklevend-op-rol-15-meter.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr
Ik vond je interessante site via een zoektocht naar schuimband voor onder de rails. Kun je aangeven waar deze verkrijgbaar is ?