Spring naar inhoud

Loofboom maken

9 maart 2014

Hoe maken we zelf een loofboom op schaal: UK Flag tumbnail

Het zelf maken van een loofboom op H0-schaal is niet erg moeilijk. Met de juiste materialen is het ongeveer een uurtje werk. Er zij verschillende methodes waarvan hier als eerst beschreven de methode waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijk materiaal in combinatie met de draadmethode.

Benodigdheden voor het maken van een loofboom op schaal: Snoeischaar, staafjes bloembinddraad, draadkniptang, boortje, schaar, pincet, sneldrogende lijm (hier is gebruik gemaakt van secondenlijm van Loctite), satéprikker, stukje hardschuim en foilage van Heki.

We gebruiken hier snoeihout (paar weken laten drogen) uit de tuin, waarbij we goed letten op de juiste verhoudingen en vertakking. Eerst wordt er een gaatje onderin de stam geboord waar we de satéprikker in plaatsen. De satéprikker wordt vervolgens afgekort met de snoeischaar zodat hij ca. 5 cm uitsteekt. Nu kan de boom eenvoudig in het hardschuim worden gestoken wat straks makkelijker werkt met het aanbrengen van het foilage. De volgende stap is het aanbrengen van de kleine takjes boven in de boom, waarvoor het bloembinddraad gebruikt wordt. Het draad wordt om de takken gedraaid en er worden zijtakjes van gedraaid en op de juiste lengte afgeknipt met de draadkniptang. Als dit gebeurt is en de boom heeft een mooie basis dan kan het foilage aangebracht worden. Let op een boom hoeft niet altijd perfect van model te zijn, want dit is in de natuur ook niet zo. Voorkom dat er allemaal statische gelijk ogende bomen komen te staan. Het foilage van Heki wat er gebruikt wordt is in de vorm van een matje en hieruit worden kleine stukjes geknipt die weer wat uiteen getrokken worden. Er wordt lijm aangebracht op het draad en de foilage wordt stukje voor stukje met het pincet aangebracht. Pas op met je vingers met de secondenlijm, want voor je er erg in hebt zitten ze aan elkaar. In het doosje van het foilage ligt altijd wat los strooisel en als er met het foilage gewerkt wordt komt er ook altijd strooisel vrij. Vang dit losse strooisel op, want dit wordt gebruikt om nog wat zichtbare draadstukjes mee te bedekken waar we geen dikker bladerdek willen hebben. Zo wordt alles gebruikt en gaan we zo zuinig mogelijk met het materiaal om. De kosten zijn eigenlijk relatief laag, wat draad en lijm en wat het duurste is dat is het foilage wat voor dit formaat boom op ca. € 6,00 komt. Totaal maken we dus een grote boom voor ca. € 7,50. Compleet gemaakt in 1 uur!!

From → Nieuws

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

davidneat

a maker, a teacher of making

cardigan bay coastal railroad

A fictious railroad in 0n30

Loco Yard

Heritage & Model Railway Blog

Grasslands Models

Model making musings, projects and commissions

The Model Railways of Oly Turner and Chris Matthews

Finescale (ish) Modelling in 4mm Scale by two friends

The Denver, Durango & Silverton Railroad

A model railroad in On30 Scale set in Colorado's San Juan Mountains

The N scale Kootenay Division

Cranbrook to Midway, BC, in 1:160

Modelspoorwegbouw

Mijn 1:87 wereld ter inspiratie

Tandradbaantje

Blog over mijn kleine modelspoor-tandrad-baantje

Klapplitalbahn

Modelspoorbaan op N-schaal

Wolfscreek

Modelspoor op z'n smalst

%d bloggers liken dit: